Дома > Вести > Вести од индустријата

Неколку медицински гасни системи кои се користат во болниците

2022-09-01

Болнички медицински гас систем е збир на системски уреди кои обезбедуваат медицински гас или издувни гасови и отпадна течност на пациентите и медицинската опрема.

Најчесто користените системи за снабдување со медицински гас вклучуваат централен систем за снабдување со кислород, систем за компримиран воздух, систем за смеење гас, систем за јаглерод диоксид, систем на аргон, систем на хелиум, систем за азот и така натаму.

Медицински гас

Најчесто користениот издувен систем вклучува централен систем за вшмукување со негативен притисок и систем за испуштање на анестетички издувни гасови. Системот повеќе или помалку зависи од потребите на болницата. Но, потребни се кислороден систем, систем за компримиран воздух и систем за вшмукување со негативен притисок.

Секој систем за снабдување со гас е генерално составен од бензинска пумпа, гасовод, уред за следење и аларм и опрема за гас.

Земете го системот за кислород како пример: станицата за кислород може да се состои од генератор на кислород, резервоар за складирање кислород, декомпресор во првата фаза, итн. вентил, цевка за разгранување, вентил за контрола на протокот, терминал за кислород, итн. Уредот за следење и аларм е составен од електричен контакт манометар, алармен уред, плоча со информации за површината итн. Опремата за крајниот гас е шише за навлажнување или вентилатор.

Системот за вшмукување со негативен притисок во болничкиот центар е составен од четири дела: вшмукувачка станица, преносна цевка, уред за следење и аларм и уред за вшмукување. Станицата за вшмукување е составена од вакуумска пумпа, вакуумски резервоар, филтер за бактерии, приемник за нечистотија, контролен кабинет, итн. регулациски вентил, приклучок за привлекување итн. Уред за вшмукување за шише за вшмукување со негативен притисок; Уредот за следење и аларм е составен од електричен контакт вакуумметар, алармен уред и плоча со информативна површина.

Постојат два начини за испуштање на анестетички издувни гасови: издувни гасови од вакуумска пумпа и издувни гасови за вбризгување. Системот за исфрлање и извлекување се состои од терминал за испуштање на издувните гасови, цевка за гранка за испуштање на издувните гасови, гранка цевка и главна цевка за испуштање на издувните гасови.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept